HTML

ilovebeer, a sörblog

a sörblog

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Biciklisek söre, avagy hányjak vagy nevessek?

2007.08.06. 22:02 kgabesz

Gimis koromban, amikor még tipegő kiskacsa módjára csak próbálgattuk az alkoholizálást, és a pénztárcánk is a zalai-s szendvicshez volt méretezve, na akkor történt meg párszor, hogy az aktuális esti csajozási kísérlet és/vagy Tankcsapda koncert előtt Laci barátom apukájának a bárszekrényét vettük célba, és megcsapoltuk az akkoriban nagyon divatos kétcsillagos Cézár konyakot.

Az akció nyomait aztán el kellett tüntetni, és józan paraszti eszünkkel a legegyszerűbb megoldáshoz folyamodtunk, az italosüveget feltöltöttük a kiinduló állapot szintjére egy kis csapvízzel. Tudom, elég amatőr módszer, nyilván apuka is észrevette párszor, de az  igyekezetünket díjazva egyszer sem tette szóvá. No, a néhány hasonló csapolás után az üvegben létrejött kogyvaszhoz tudnám hasonlítani a nagy dirrel-durral nálunk is bereklámozott (erre még visszatérek), Németországban nagy sikernek örvendő un. "biciklisek sörét", a Radlert.

Ezt a szörnyedvényt legendák szerint egy alpoki hegyi kocsmáros, egészen pontosan Franz Xaver Kugler készítette először, amikor kezdett kifogyni a sörkészletéből. A hegyekről csak dőltek hozzá a szomjas bringás túristák, így a maradék készletet felöntötte limonádéval. Hiszi a piszi, én szinte biztos vagyok benne, hogy ott is a hozzánk hasonló kvalítású kamasz fiú egyéni akciója vezethetett a felhigított sörhöz, de mindegy, a lényeg, hogy rákaptak az arra tekergő bringások, és hamarosan elhíresült a - később a bringásokról elnevezett - Radler ital.

Most őszintén, ismerek jópár bringást, jómagam is rakom neki itt a nagyvárosban, de szerintem a bringások kb annyira vágynak erre mint a grizlimedve a rakott karfiolra. A bringások egy része egyáltalán nem iszik alkoholt. Ők szerintem ha betérnek egy hegyi túra után egy kocsmába, korsóban maximum hidegvizet kérnek. A másik részük meg már a hegy lábánál bevág egy sört, a kocsmában meg kapásból kettővel indít, így tehát nehéz elképzelnem, hogy van olyan bringás, aki a hegyre felérve a sör+limonádé kombóra szomjazna.

Visszatérve a reklámkampányra! Szegény Pécsi Sörfőzde próbálkozik rendesen a Radler nevű lötyivel, és annak különbözſ hangzatos nevű változataival, de ennek ellenére a kezdeti időszakban néha látható reklámok már elkoptak, a boltokban egyre kevésbé látni a cuccot, és mazhoista-Mátén kívül nem ismerek senkit, aki elismeréssel beszélne erről a trutyiról.

A Pécsi Sörfőzdét egyébként a második gyermekkorát élő pécsi baseballcsapatnak sikerült megnyernie mint névadó szponzort, így a csapat hivatalos neve Radler Pécsi MBK. És ez azt hiszem mindent el is árul a szóban forgó találmányról, (anélkül hogy megsértsem a pécsi srácokat) a Radler kb. ott van a fogyasztható italok ranglistáján, mint a pécsi baseballcsapat űtőátlaga lenne az MLB rájátszásában.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebeer.blog.hu/api/trackback/id/tr38133896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélabácsi 2007.08.07. 07:30:02

Egyetértek és megjegyzem hogy "magyar ésszel" ölég nehéz megérteni, miért van annyi sör-alapú ital a német piacon (már van grapefruit és limetta ízesítésű cucc is...szerintem mindkettö borzalmas, de persze ízlés kérdése). Több éve élek Németországban és "kvázi kívülállóként" belegondolva a dologba szerintem a megoldás valahol ott lehet, hogy mivel náluk a sörnek TÉNYLEG van hagyománya, ennélfogva a sörön alapuló dolgokkal is könnyebben azonosul a fiatalság (dédpapa, dédanya, nagypapa, nagymama, apu és anyu is mind ezt isszák, akkor nekem is ez lesz a jó alapon...:), merthogy mégiscsak van benne valamennyi SÖR, szemben a kólákkal meg a többi trutyival. Palackozott Radlerböl egyébként kevés a jó (mivel rengeteget autózom és vezetés közben kizárólag csak ásványvizet vagy Radlert iszom (még a hetediket sem mutatja ki a szonda...), eddig vagy húsz különbözö fajtát kóstoltam végig és egyiktöl sem estem hasra), de ha mindenképp ez kell legyen a hivatalos "fegyvernem", akkor a Krombacher Radlert ajánlom, ez egészen iható. Ha pedig igazán finom Radlert akarsz inni: a Weihenstephaner világos búzasör és Sinalco citrom üdítö 50-50%-os keverékét próbáld ki, például literes korsóban. Ha már ez eloltotta a szomjadat (el fogja, és nem csak a mennyiség miatt), nyugodtan meg lehet inni a többi megmaradt palack Weihenstephanert magában, merthogy értelemszerüen a búzasör (és pláne a Weihenstephaner...) citromos lötty nélkül az igazi :)

ducas 2007.08.07. 08:42:53

Má megen ezek a pécsiek...Haggyák má abba a frncba az erölködést...Akiknek a Szalont sikerült elbaszni, azok főzzenek lekvárt...

modicanium 2007.08.07. 08:55:51

szerintem, azért találták ki, hogy az egyébként ihatatlan keletnémet "sör"-öket felkombózva Sprite-tal kellemes üdítőt kapjunk. előregyártva nem jó,de ha nagyon unod a sört (ami igen ritka) akkor fel lehet dobni a hangulatot egy fahrradlerrel.

Durchzugabwicklungskommandant 2007.08.07. 09:24:18

Bélabácsi: Azért mert Németországban törvény tiltja a röviditalok ilyentérű keverését. Lásd: nincs pl. Bacardi Breezer sem, ezért ezt a hézagot az alkoholpiacon a sörlötyikkel pótolják.

A biciklis történet meg csak legenda, valóságtartalma nem sok van.

Bélabácsi 2007.08.07. 09:49:46

Durchzugabwicklungskommandant: ezt rosszul tudod - tiltani nem tiltják, ellenben idén januártól drasztikusan megemelték az ilyen jellegü cikkekre vonatkozó adókulcsot. A sarki szupermarket polcán is ott van a Bacardi Breezer és még vagy öt-hatfajta egyéb lötyi. Csak mostmár valahol 1,20 EUR körül van egy üveg - egy üveg jobb sör meg ugye 0,55-0,60 EUR.

Pont 2007.08.07. 10:08:05

A radler pedig tényleg iható. És a citromos mellett van bodzás is! Nyári bicajtúrán vendéglőbe, étterembe beesve általában sörrel indítottam, majd utána jöhetett a radler. A folyadék kellett, viszont két sör után már kissé önveszéyes lett volna közúton tekerni.
Amúgy a 100 Ft alatti 3%-os gagyisörökből is kiváló hasonló frissítőt lehet készíteni például málnaszörp hozzáadásával. :)

Mike36 2007.08.07. 10:10:55

A rédler jóa
nem sör, inkább üditő
ez a biciklisek söre meg marketingfaszság

Mike36 2007.08.07. 10:12:51

egyébként kedves gabesz, már vagy 7 éve kapható itthon, legalábbis kb akkor ittam citromost előszőr

hm... azért mert szerinted szar, az még nem biztos hogy igaz

kbs 2007.08.07. 11:32:54

De gustibus non est disputandum.

johevi 2007.08.07. 11:36:31

Nem azért szar, mert egyvalaki azt mondja, hanem azért, mert sokan mondják. Sörből üdítő, logikátlan az egész. Ezek a némethülyék mindent összeöntenek ( Spéci = kóla+fanta )

Pari 2007.08.07. 12:06:36

Egyet felejtetek el, a Radler nem sor, hanem udito ahogy Mike is irta...en pl egy heten tuti megiszok vagy egy kartonnal, szimplan uditokent, nem hogy berugjak...iszom asvanyviz es kola helyett(ennek a kettonek kivalo alternativaja...de nem a sornek), mert azoktol jobb...ha sorozni megyunk a haverokkal, akkor rendes sort iszok, mert akkor sorozunk!
Ilyen egyszeru...amugy a masik kedvencem a hihetetlen izu Karamalz...(alkohol mentes szinten udito/viz helyett!) Edes, es nincs benne komlo, ami a sor keseru izet adja...
es csak hogy a huje biciklis feltetelezes is erositsem, kocsit es biciklit is hajtok:P
Igazi sorokbol,meg a szuretlen buza,barna sorok a kedvenceim.

iguana 2007.08.07. 12:17:47

A Radler jóság. Alapból nem iszom sört (na jó, nagyobb bringatúrák alatt előfordul egy-egy korsó Kelt a szlovákoknál), mert valahogy nem nyert meg az íze.
A pár héttel ezelőtti dög melegben a Radler kifejezetten kellemes volt, inkább üdítő, mint alkohol. Az ásványvíztől addigra herótom volt már.

Jenci 2007.08.07. 12:22:09

Pedig jó a radler. Szerintem az egyetlen pécsi sörféle ami iható minőségű. Viszont nem csak szalon-radler van, Krusovice-ből is lehet találni, az még jobb.

ősi homár sörivó 2007.08.07. 15:42:59

jaja marketingtrükk, két szar dolgot összeönteni, eladni hogy ez jó
most télleg nem kuba miatt, de ott idegesített a legjobban, hogy isszák ezeket a szar koktélokat, mikor a világ egyik legjobb italát (Habana Club szetteannyos vagy följebb) kapod 1-2 euróért, de ihatnál helyben facsart papaya dzsuszt is, de nem bazdmeg, mert te a boroskólához meg kóla valami szar akciós viszkivelhez vagy szokva, mer ez a divat, mer a Hemingway meg a Megyó is ezt szereti, na jó de az egyik alkesz a másik meg ettől függetlenül is kőidióta
(jegyzem meg főleg a hollandok, németek, havannában voltunk, magyart nem is láttunk)
az ilyenek veszne Batz papucsot is!

DonCiccio 2007.08.07. 15:51:03

A bodzás Radler jó.

kata 2007.08.07. 16:38:30

minden radler jó. és mily csoda, van aki meg a sört nem szereti, mégse azzal szajkózza tele avilágot, hogy egy ihatatlan fos. mondd h nem ízlik meg h neked nem jön be.
egyébként meg érdekes módon, bármikor megyek azon (sajnos) kevés boltokba ahol árulják, mindig teljesen le van ürülve a polcról. szóval láss csodát, annyira szar, hogy ahol van onnan pillanatok alatt elkapkodják...

m68 2007.08.07. 18:46:03

Szerintem sem kellene a Radler -t az "igazi" sörökhöz hasonlítani, ha inkább üdítőként kezeljük, akkor azt kell hogy mondjam hogy jó, és tényleg jó. Az más kérdés hogy létezik Radler Power, sör alapú energiaital is, ami borzalmasan rossz, nem csoda hogy még sehol sem láttam, csak a Pécsi Sörfőzde mintaboltjában :) De ha már itt tartunk régebben volt Fuel is (szintén Pécsi Sörfőzde), ami pálinkás sör volt, viszont beszüntették a gyártását... Sajnos (szerencsére?) nem kóstoltam, viszont érdekelna hogy ismerte-e valaki?

ako · http://ako-ako.blogspot.com/ 2007.08.07. 19:50:49

Akkor egy kis utmutato hagyomanyos nemet keverekekböl:

Radler=vilagos sör citromos limonadeval (Delen honos + osztrakok)
Alsterwasser=ugyanez (Eszakon honos)
Russ'n=buzasör citromos limonadeval
Neger=Buzasör kolaval
Goaß'nmaß = kola, buzasör/barnasör + egy stampo meggylikör

Anna 2007.08.08. 11:35:18

Szerintem is jó a Radler. Nem kell lefikázni, ha valakinek nem izlik. Én a söröket amúgy nem szeretem, mert keserű. Ez inkább üdítőital.
Ja, és nem szoktam mondogatni, hogy azt a gusztustalan keserű löttyöt, amit sörnek hívnak, hogy bírja jó izlésű ember meginni...

candy · http://mertkellett.freeblog.hu/ 2007.08.08. 11:49:18

En meg valamikor 2000 kornyeken talalkoztam vele, asszem vagy egy fel uveggel tudtam belole meginni, bar meg mindig jobb, mint a kanizsai kinizsi...amugy nemeteknel meg belejaccik az is, hogy anno keletNO ban nem volt kifejezetten jo a vizhalozat minosege, azert mindenki sorozott...bar erdekes helyrol hozhatjak ezt a sok szar dobozost, mert amit lattam az nagyreszt 5% folotti volt mind...

ex7 2007.08.08. 12:25:52

Az a helyzet, hogy mi Ausztriában az alpesi hüttékben szinte csak Radlert ittunk bringázás közben, és imádjuk, főleg amit helyben készítenek. Itthon hol lehet ezt kapni?

Krawiec 2007.08.08. 16:45:08

En Lengyelorszagban elek egy ideje, itt is elegge elterjedtek a sor alapu uditok. Van mindenfele gyumolcsizben (alma, malna, afonya, stb). Sot meg kave izben is. Ez utobbi eleg erdekes, de rossznak semmikeppen nem mondanam.
Mindenesetre szerintem sem a Radler, sem az altalam emlitettek nem osszehasonlithatoak a rendes sorokkel, es szerintem a gyartoknak sem ez a celja.

Sir Nyű 2007.08.08. 17:47:11

A pecsi Radler nem volna tul rossz, ha nem edesitoszerrel csinalnak. Attol van neki mellekize, nem is komalom. Az osztrakoknal meg soxor messze tul edes ahhoz, hogy szomjolto legyen. Akkor mar inkabb egy Soda-Zitron... :-)

Klint Ístvúd 2007.08.08. 21:11:01

A Radler jó, különösképp a bodzás. Azt egyébként nem édesítővel csinálják.
A fenti kritika kb olyan, mintha valaki kikelne a fröccsfogyasztás ellen, mondván, hogy csak a nemes borokat érdemes inni.
Inni nem ideológiai meg marketingalapon kell. (mellesleg a biciklisek söre szerintem sem a legsikerültebb reklámszöveg) hanem azért mert jólesik és azt ami éppen jólesik.

edsdame · http://liladal.freeblog.hu 2007.08.09. 12:37:30

Szerintem is borzalmas édes nyál íze van. Ha mindenáron sör, meg frissítő, meg minden, akkor öntsetek bele kis citromlevet. Szerintem az jó.

MikkaMakka 2007.08.10. 15:53:57

Na meg fogtok lepődni de mi középiskolai túrázásaink alatt rendszeresen Radlert szoktunk inni:PP
Persze amikor be akartunk baxni akkor nem játszott:))
Nagy sörbarát vok de vhogy nem szégyellem h régen szerettük a citromos Radlert..

Davidka90 2008.04.12. 18:35:46

Én nem szeretem a sört, mert keserű. akkor szoktam sört inni ha már nagyon be vagyok b*szva, de akkor már mind1 alapon megy. De viszont a RADLER-t szeretem, mert az finom, és szerintem se kellene fikázni, mert a fikázás helyett menjen el mindenki és sörözzön ha azt jobban szereti.

borzalmacska 2009.07.07. 12:06:56

Hahó!

Biciklivel vagy gyalog, de gyertek sörestre a Borkápolnába júl. 9-én! Budweiser, John Bull Bitter és jóféle belga sörök csapra verve, mellé sörkorcsolya, korlátlan fogyasztással!

borkaplona.hu

A bringát tuti tolni kell majd hazáig...
süti beállítások módosítása